blog z poradami

Badania potwierdzają: GMO powoduje otyłość

Otyłość jest jednym z najbardziej palących i najszybciej rosnącym problemem zdrowotnym na świecie.

Statystyki pokazują, że dotknięte jedną trzecią ludności świata.

Pomimo głośnych ostrzeżeń ze Światowej Organizacji Zdrowia, w większości krajów, w tym Chorwacji, liczba otyłych z roku na rok.

Według prognoz ekspertów do 2050 roku połowa ludności na świecie będzie cierpieć z tego problemu.

Prezentowane statystyki są szczególnie niepokojące, ponieważ nadwaga w znacznym stopniu przyczynia się do rozwoju wielu chorób:

  •     cukrzyca
  •     choroba
  •     Digestive Diseases
  •     Choroby serca i naczyń
  •     suw
  •     rak

    Według najnowszych badań, jedna z największych winowajców tej epidemii jest żywność GMO.

GMO – ryzyko na talerzuefekty gmo

Przez termin GMO to rośliny lub zwierzęta, których laboratorium DNA zmieniany lub modyfikowany materiału genetycznego z różnych gatunków organizmów – roślin, zwierząt, bakterie lub wirusy.

Celem niniejszego inżynierii genetycznej w celu zwiększenia odporności na schorzenia, szkodników i pogody. Im wyższa wydajność, a tym samym zyski.

W ostatnich latach jednym z najbardziej polemicznych pracowników służby zdrowia jest jednym z (nie) bezpieczeństwa żywności modyfikowanej genetycznie.

Podczas gdy niektórzy widzą go jako praktyczne rozwiązanie do złagodzenia problemu głodu na świecie, wiodący na świecie eksperci ostrzegają, że GMO stanowią zagrożenie dla zdrowia i przyszłości człowieka.

W 2005 roku F. William Engdahl opublikował książkę „Seeds of Destruction”, w którym ostrzegł:

Rozprzestrzenianie się genetycznie zmodyfikowanych upraw i żywności na całym świecie jest dziś tak pochłonięci macha może i musi zostać uznany za zbrodnię przeciwko ludzkości.”

Ostrożność i obawiają się naukowcy są uzasadnione, ponieważ konsumpcja żywności genetycznie związane z problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca, zaburzenia trawienia, choroby zapalne jelit, choroby autoimmunologiczne, zaburzenia seksualne, bezpłodność, autyzm, alergie, astmy, raka i wielu innych chorób.

Ostatnio GMO warzywa, owoce, zboża i inne produkty spożywcze są doprowadzone do bliskiego kontaktu z problemem nadwagi.

Badania potwierdzają, że żywność GMO powoduje otyłość

W ramach projektu długoterminowego badanie wpływu żywności modyfikowanej genetycznie na zdrowie ludzkie, naukowcy z Norwegii przeprowadził badanie, które opiera się na badaniu dwóch grup szczurów.

Pierwsza grupa została podana z organicznych i innych żywności modyfikowanej genetycznie.

W ciągu 90 dni, waga ciała szczurów karmionych GM kukurydzy znacząco wzrosła.

Należy zauważyć, że w tej samej grupie szczurów, spożywanie dużych ilości kukurydzy.

Po zakończeniu testowania Ashild Krogdahl profesor Norwegian School of Veterinary Science, a także szef badań, o którym mowa, wyraził zaniepokojenie i zadał retoryczne pytanie:

gmo pomidor Jeżeli ten sam efekt odnosi się do ludzi, jak będzie GM kukurydza i inne pokarmy uprawiane metody te wpływają na ludzi, którzy jedzą je na przestrzeni lat?

Badania opublikowane w 2009 roku w International Journal of Biological Sciences potwierdził również, że żywność GM przyczyniają się do epidemii otyłości.

Badanie przeprowadzono u myszy, w którym na koniec okresu badań, obserwowano wzrost całkowitej masy ciała o 3,7%.

Organizacja non-profit Center Organic znaleźć w jego badaniach naukowych, że poziom składników odżywczych w nowoczesnych kulturach 10-25% mniej, niż były 50 lat temu.

Jest to szczególnie prawdziwe w odniesieniu do upraw genetycznie modyfikowanych.

Według ekspertów, brak wartości odżywczej żywności jest jednym z czynników, które przyczyniają się do zwiększenia masy ciała.

Gdy deficyt składników odżywczych niezbędnych przynieść duże ilości jedzenia w celu uzyskania zalecanych poziomów składników odżywczych potrzebnych ciała.

To, co zostało potwierdzone i wspomniał norweski badanie, podczas którego zauważył, że szczury jedzenie dużych ilości kukurydzy GM oraz niewielkie ilości organicznej kukurydzy.

Innym powodem, według ekspertów chemicznych lub herbicydów z roślin genetycznie modyfikowanych.

Uprawy GMO są zaprojektowane właśnie po to, aby mogły one twierdzą, że zastosowanie wyższego stężenia toksycznego, a ostatecznym celem zwiększenia odporności lub wydajnością.

Toksyczne chemikalia zgromadzone w uprawach, poprzez żywności dostają się do organizmu i zakłócić pracę układu hormonalnego lub zagrażają zdrowiu flory jelitowej, jak w przypadku innych problemów zdrowotnych powodujących wzrost masy ciała.

Wzrost głodu i otyłości

Statystyki ostatniej dekadzie nie obsługuje zwolenników żywności modyfikowanej genetycznie jako ratujących życie rozwiązań dla światowego głodu.

Jednocześnie potwierdzają wzrost problemów, takich jak otyłość:gmo jablko

  •     uprawiane zwiększania ilości upraw GMO oraz żywności GM we wszystkich formach wygrywa centrów handlowych półki
  •     rzuca się znacznie więcej jedzenia niż w jakimkolwiek innym momencie w historii
  •     zwiększenie odsetka głodujących na całym świecie
  •     podwyżki stóp otyłości

Dane dotyczące wzrostu otyłości od 2014 są wystarczające wskazanie, że jest to dość rozsądne wątpliwości co do związku między GMO i grubości.

    600 milionów dorosłych osób cierpi na otyłość
    1,9 mld światowej populacji ma nadwagę
    42 mln dzieci poniżej piątego roku ma nadwagę lub otyłość

Statystyki wskazują, że problem nadmiernej masy jest szczególnie wyraźny w Stanach Zjednoczonych.

Jednocześnie, kraj jest na samej górze w sprzedaży i konsumpcji żywności GM.

Według badań, aż 80% żywności na półkach amerykańskich zawierają genetycznie zmodyfikowane składniki.

Biorąc pod uwagę te statystyki, uzasadnione jest twierdzenie, że naukowiec jest ściśle związane z genetycznie zmodyfikowanej żywności i otyłość mają solidne podstawy.

Co może zrobić konsument?

Pomimo tych niepokojących oczekiwań na to, że produkcja i konsumpcja żywności modyfikowanej genetycznie w przyszłości jeszcze większy wzrost.

Powodem jest to, ze względu na ogromne zyski, że niezależne badania nad wpływem żywności GMO na zdrowie człowieka nie są w interesie wielkich firm.

Tak więc, niestety, wiele pytań związanych z GMO zapewne długo pozostanie bez odpowiedzi.

Co konsumenci mogą robić w międzyczasie?

Zadbaj o swoje zdrowie i zdrowie swoich rodzin, dokonując w miarę możliwości wyboru żywności z certyfikatem pochodzenia organicznego.

Aby zwiększyć świadomość w swoim środowisku społecznym, w jaki sposób GMO jest szkodliwa i powoduje wiele problemów zdrowotnych i jednocześnie wychowywać innych o znaczeniu zdrowej diety.

przepisy, które wymagają wsparcia, że genetycznie modyfikowana żywność musi być specjalnie oznaczone i nie powinny być umieszczone w tej samej kategorii z naturalnie produkowanej żywności.

Dodaj komentarz